Romige prei en spek risotto

Afgelopen week heb ik voor het eerst risotto gemaakt. Een romige risotto met prei en spekjes. Aangezien ik prei en spek een erg goede combinatie in een quiche vind, dacht ik dat het ook wel lekker zou zijn in een risotto. Gelukkig bleek dit ook zo te zijn! Benieuwd hoe je een romige risotto met prei en spek maakt? Lees dan snel verder. 

Benodigdheden:

Voor 6 personen

  • 600 gram risotto-rijst
  • 4 preien
  • 600 gram spekjes (mag ook minder, ik houd van spek!)
  • 3 uien
  • 2/2,5 l groentebouillon (aanmaken met 4 of 5 bouillonblokjes)
  • 125 gram mascarpone
  • Handje geraspte Parmezaanse kaas
  • Boter
  • Peper

Bereidingswijze:

  1. Zet een pan met het water en de bouillonblokjes op, breng dit aan de kook. Ik heb tussen de 2 en 2,5 liter bouillon moeten gebruiken om de risotto gaar te krijgen, het kan dus zijn dat jij zelf minder nodig hebt. Liever iets te veel bouillon dan te weinig.
  2. Snijd de prei in fijne halve ringen, spoel goed onder de kraan.
  3. Snijd de uien fijn en fruit deze met een beetje boter in de pan.
  4. Bak ondertussen in een andere pan de spekjes.
  5. Voeg de prei toe en schep alles goed door, wacht tot de prei wat geslonken is en voeg dan de risotto-rijst toe.
  6. Schep de risotto om en zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Voeg nu een aantal lepels bouillon toe. Zorg ervoor dat de risotto onder water staat.
  7. Blijf roeren in de pan en voeg beetje bij beetje wat van de bouillon toe. Herhaal dit zo’n 20 tot 35 minuten. Het hangt echt per risotto-rijst af hoe lang het duurt voordat het gaar is. Blijf proeven en je merkt vanzelf wanneer het gaar is.
  8. Is de risotto gaar? Breng op smaak met peper en voeg dan de mascarpone, Parmezaanse kaas en de spekjes toe. Meng alles goed door elkaar.
  9. Serveer de risotto met nog wat Parmezaanse kaas en versgemalen peper.

Eetsmakelijk!

Geef een reactie