Bakken,  Taarten

Kruidnotenbrownie met speculoosroom

Vanmiddag vieren wij Sinterklaas, lekker met allerlei hapjes en zoetigheden. Deze kruidnotenbrownie zou niet misstaan op de tafel, maar helaas… ik heb geen stukje brownie meer over. Want wat was deze brownie lekker en nog super snel en makkelijk te maken ook.
Je kunt de brownie ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren, al denk ik dat hij die drie dagen niet eens haalt!
Nog opzoek naar een snel en makkelijk recept voor Sinterklaas? Lees dan snel verder. 

Ingrediënten:

Voor de brownie

  • 60 gram roomboter
  • 120 gram suiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 20 gram cacaopoeder
  • Handje (zeezout karamel) kruidnoten

Voor de speculoosroom

  • 250 ml slagroom
  • 1 el speculoos

Bereidingswijze:

Voor de brownie

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Smelt de roomboter, chocolade en beide suikers in een steelpannetje op een laag vuurtje. Meng de ingrediënten goed door elkaar.
    Wanneer alles gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur. Laat iets afkoelen (minuut of drie) voordat je de eieren één voor één door het beslag mengt. Voeg hierna het vanille extract door het mengsel.
  3. Meng de droge ingrediënten, bloem, bakpoeder, zout en cacaopoeder door elkaar. Voeg het natte mengsel bij het droge mengsel, roer het met een spatel door elkaar.
  4. Schenk het mengsel over het met bakpapier beklede bakblik. Verdeel het handje kruidnoten door het mengsel, druk iets aan, zodat de kruidnoten niet verbranden in de oven.
  5. Bak de brownie in ongeveer 25 minuten gaar in de oven. De bovenkant van de brownie is droog, terwijl de binnenkant nog lekker smeuïg is. Laat de brownie volledig afkoelen in de vorm voordat je de speculoosroom op de brownie schept, anders smelt de speculoosroom.

Voor de speculoosroom

  1. Schep 1 eetlepel speculoos in een magnetronbestendig bakje. Zet de speculoos voor ongeveer 10 seconden in de magnetron, het is de bedoeling dat de speculoos wat gesmolten is, waardoor je het beter door de slagroom kan kloppen.
    Let op, laat de speculoos niet te lang in de magnetron staan. Het verbrand snel en dan gaat je magnetron héél erg stinken.. Hier helaas gebeurd 😉
  2. Klop de slagroom met een mixer lobbig, voeg hierna de eetlepel speculoos toe en klop de slagroom stijf. Zet de speculoosroom afgedekt in de koelkast totdat de brownie is afgekoeld.
  3. Verdeel de speculoosroom over de afgekoelde brownie en garneer naar wens. Ik heb geraspte chocolade, schuddebuikjes en gesmolten speculoos gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *